Texel4

Online leren abstract te fotograferen?

Kan je geen workshops geven over het maken van abstracte foto’s? Een simpele vraag met verstrekkende gevolgen…

Kies jij voor kunst of voor wanddecoratie?

Welk trefwoord levert de juiste hit op? Welcome to the jungle!

Magische match van kunst en interieur

Hoe heerlijk als de kunst je interieur versterkt en je interieur de kunst. Zodat je echt een Wow-effect creeërt. Lees hier hoe je magische match maakt.

Magische match van kunst en interieur

Tips voor het kiezen van kunst die past in jouw interieur

Hoe heerlijk als de kunst je interieur versterkt en je interieur de kunst. Zodat je echt een Wow-effect creeërt. Lees hier hoe je magische match maakt.

1. Bepalen van de plek en de daarbij passende vorm

Waar in jouw interieur zou je graag iets moois aan de muur hebben? Het helpt om met de ogen van een buitenstaander naar je eigen woon- of werkplek te kijken. Als je weet voor welke plek(ken) je een kunstwerk zoekt, is de volgende stap om na te gaan of een liggend, staand of vierkant werk daar het mooist zou zijn. En of je één of meerdere kunstwerken wilt op die plek.

Om te bepalen welke vorm het best past, is het handig om te kijken naar de vormen van het meest bepalende meubelstuk in de ruimte. Boven een bank, dressoir, lange eettafel of tweepersoonsbed is een liggend formaat vaak erg mooi, omdat het de lengterichting accentueert. Je kunt daarbij zelfs kiezen voor een panoramaformaat. Zoals hier gebeurd is in deze keuken. Een aantal rechthoekige of vierkante werken uit een zelfde serie is ook fraai.

Kies voor smalle ruimten, zoals een gang, altijd voor kleine werken. Omdat je daar minder afstand kunt nemen, kun je het werk beter bekijken. Aan het eind van een gang is een groter (staand) werk erg mooi.

Bij hoge ruimten, boven een schouw of op een tussenwandje, is een staand werk vaak de beste keuze. Als je kunst zoekt voor meerdere wanden in één ruimte, kies dan voor werk uit een serie. Dan houdt je het qua sfeer passend. Een andere optie is om meerdere werken in verschillende formaten op één wand te hangen. Dit wordt wel salonstijl genoemd.

Fotokunst in de keuken

Fotokunst bij Kasteel Baexum

2. Bepalen van de  afmeting

Bij te bepalen wat de juiste grootte is voor het kunstwerk is het handig om eerst de plek in zijn totaal op te meten. Het is belangrijk om aan beide kanten van een kunstwerk voldoende (30 tot 40 cm) te laten. Vaak is het mooi als het kunstwerk ongeveer de helft tot 2/3 van de ruimte beslaat, waarbij de resterende ruimte links en rechts verdeeld wordt.

Verder is het ook bij het bepalen van de afmeting is het handig om te kijken naar de afmetingen van het meest bepalende meubelstuk in de ruimte waarvoor je een kunstwerk zoekt. Als dat je werktafel, de balie, je zitbank of je bed is en je wilt je kunstwerk daarboven hangen, geldt dezelfde regel. Dus zorg ervoor dat het kunstwerk minimaal de helft tot 2/3 bedraagt van het meubelstuk waar je het boven hangt. Ga er qua hoogte vanuit dat het ‘hart’ van het werk, het midden dus, op ooghoogte moet hangen.

Goede tip om de juiste afmeting te bepalen is om van kranten of vuilniszakken een vlak te maken in de afmeting die je overweegt en die op de plek te hangen. Je krijgt dan een goed gevoel bij de verhoudingen.

3. Kijk naar beeldbepalende elementen en kleuren

Nu je plek, formaat en afmeting bepaald hebt, kun je kijken wat de kenmerkende elementen zijn voor jouw plek. De omgeving is namelijk zeer bepalend voor hoe een kunstwerk tot zijn recht komt. Kijk hoe kleuren, vormen en materialen in het interieur versterkt worden door een kunstwerk, zodat er harmonie ontstaat.

Bij de foto hiernaast zie je hoe de kleur van het hout en de lijnen van de leuningen van de stoel terugkomen in het kunstwerk.

Als je achterwand een kleur heeft, zorg dan voor een goed contrast met het kunstwerk. Een licht kunstwerk komt goed uit op een donkere muur en andersom.

Fotokunst in restaurant

4. Kijk in de collectie wat je aanspreekt

Nu je goed in kaart gebracht hebt voor welke plek je iets zoekt en al weet of je iets liggends of staands zoekt. Of je één of meerdere werken nodig hebt en een idee hebt over de kleur en de sfeer kun je de collectie induiken. Door middel van de favorietenlijst kun je een voorselectie maken. Je gevoel is daarbij een goede graadmeter. Als een kunstwerk een positief gevoel oproept, dan zal het dat blijven doen als het in je huis hangt.

Als de ruimte waarvoor je een kunstwerk zoekt door meerdere (vaste) mensen gebruikt wordt, zoals door je gezin, je huisgenoten of je collega’s. Check dan even hoe zij staan ten opzichte van je keuze. Je kunt jouw favorietenlijst makkelijk delen en vragen om advies.

5. Kan ik je helpen?

Ik vind het fijn als je iedere dag blij wordt van de kunst aan jouw muur. Daarom denk ik graag met je mee wat passend zou zijn voor de plek(ken) waarvoor jij naar iets op zoek bent. Bel of mail me voor een afspraak. Leuk!

Je kunt me een foto mailen of appen van de plek waarvoor jij een kunstwerk zoekt, in combinatie met je favorietenlijst. Ik bel je dan om te sparren over de mogelijkheden.

Of we kunnen een afspraak te maken, zodat ik ter plekke met je mee kijk.

Zo’n afspraak is gratis en vrijblijvend. Ik bereken alleen reiskosten (0,20 ct/km) als je verder dan 40 kilometer vanaf Castricum woont. Als je binnen een maand een kunstwerk bestelt, hoef je mijn reiskosten niet te betalen.

Samen iets moois uitzoeken?