Keuze maken

Ik vind het fijn als mijn kunst goed tot zijn recht komt in de omgeving waar het komt te halen. Kunst moet de ruimte versterken en de ruimte moet de kunst versterken. Dat heeft alles te maken met het formaat, de kleur en de sfeer van het kunstwerk, het licht, de functie en de beeldbepalende elementen in de ruimte. Graag deel ik de kennis met je, die ik de afgelopen jaren heb opgedaan over het kiezen van kunst. Meer hulp nodig? Bel of mail me voor een afspraak. Ik help je graag.

1. Bepalen van de plek en de daarbij passende vorm

Ga na voor welke plek(ken)  je een kunstwerk zoekt en ga na of een liggend, staand of vierkant werk daar het mooist zou zijn. En of je één of meerdere kunstwerken wilt op die plek.

Handig om te kijken naar de vormen van het meest bepalende meubelstuk in de ruimte. Boven een bank, dressoir, lange eettafel of tweepersoonsbed is een liggend formaat vaak erg mooi, omdat het de lengterichting accentueert. Je kunt daarbij zelfs kiezen voor een panoramaformaat. Een aantal rechthoekige of vierkante werken uit een zelfde serie is ook fraai.

Kies voor smalle ruimten, zoals een gang, altijd voor kleine werken. Omdat je daar minder afstand kunt nemen, kun je het werk beter bekijken. Aan het eind van een gang is een groter (staand) werk erg mooi.

Bij hoge ruimten, boven een schouw of op een tussenwandje, is een staand werk vaak de beste keuze. Als je kunst zoekt voor meerdere wanden in één ruimte, kies dan voor werk uit een serie. Dan houdt je het qua sfeer passend. Een andere optie is om meerdere werken in verschillende formaten op één wand te hangen. Dit wordt wel salonstijl genoemd.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Fotokunst Kasteel Baexem

2. Bepalen van de  afmeting

Bij te bepalen wat de juiste grootte is voor het kunstwerk is het handig om eerst de plek in zijn totaal op te meten. Het is belangrijk om aan beide kanten van een kunstwerk voldoende (30 tot 40 cm) te laten. Vaak is het mooi als het kunstwerk ongeveer de helft tot 2/3 van de ruimte beslaat, waarbij de resterende ruimte links en rechts verdeeld wordt.

Verder is het ook bij het bepalen van de afmeting is het handig om te kijken naar de afmetingen van het meest bepalende meubelstuk in de ruimte waarvoor je een kunstwerk zoekt. Als dat je werktafel, de balie, je zitbank of je bed is en je wilt je kunstwerk daarboven hangen, geldt dezelfde regel. Dus zorg ervoor dat het kunstwerk minimaal de helft tot 2/3 bedraagt van het meubelstuk waar je het boven hangt. Ga er qua hoogte vanuit dat het ‘hart’ van het werk, het midden dus, op ooghoogte moet hangen.

Goede tip om de juiste afmeting te bepalen is om van kranten of vuilniszakken een vlak te maken in de afmeting die je overweegt en die op de plek te hangen. Je krijgt dan een goed gevoel bij de verhoudingen.

Bewaren

Bewaren

3. Kijk naar beeldbepalende elementen

Nu je plek, formaat en afmeting bepaald hebt, kun je kijken wat de kenmerkende elementen zijn voor jouw plek. De omgeving is namelijk zeer bepalend voor hoe een kunstwerk tot zijn recht komt. Kijk hoe kleuren, vormen en materialen in het interieur versterkt worden door een kunstwerk, zodat er harmonie ontstaat. Soms kun je ook kiezen voor een kunstwerk dat juist contrasteert met de omgeving.

Fotokunst in restaurant

4. Kijk wat je aanspreekt

Als je kunst kiest voor je eigen woon of werkplek, dan is het belangrijkste dat je nagaat wat voor sfeer en uitstraling je wilt creeëren. Je gevoel is daarbij een goede graadmeter. Als je een positief gevoel krijgt bij een kunstwerk, dan is dat een goede basis om ervoor te kiezen. Het werk helpt je om dat gevoel weer op te roepen.

Als de ruimte waarvoor je een kunstwerk zoekt door meerdere (vaste) mensen gebruikt wordt, zoals door je gezin, je huisgenoten of je collega’s. Dan is het handig om bij hen na te vragen of het werk hen ook aanspreekt.

Je kunt jouw favorietenlijst makkelijk delen en vragen om advies.

5. Kan ik je helpen?

Ik vind het fijn als je iedere dag blij wordt van de kunst aan jouw muur. Daarom denk ik graag met je mee wat passend zou zijn voor de plek(ken) waarvoor jij naar iets op zoek bent. Bel of mail me voor een afspraak. Leuk!

Je kunt me een foto mailen of appen van de plek waarvoor jij een kunstwerk zoekt, in combinatie met je favorietenlijst. Ik bel je dan om te sparren over de mogelijkheden.

Of we kunnen een afspraak te maken, zodat ik ter plekke met je mee kijk.

Zo’n afspraak is gratis en vrijblijvend. Ik bereken alleen reiskosten (0,20 ct/km) als je verder dan 40 kilometer vanaf Castricum woont. Als je binnen een maand een kunstwerk bestelt, hoef je mijn reiskosten niet te betalen.

Samen iets moois uitzoeken?

Iris Depassé ArtWorks bij Eiland de Wild Keukens