Online leren abstract te fotograferen?

Texel4

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Kan je geen workshops geven over het maken van abstracte foto’s? Een simpele vraag met verstrekkende gevolgen… Begin september was ik op Texel waar ik een fotoserie maakte, die ik postte op Facebook. Een FB-vriendin was onder de indruk en vroeg me over die workshops. Ik zei haar dat als er meerdere mensen zijn die dat leuk zouden vinden, ik wel eens een experimentje wilde doen. Belangstelling genoeg en dus verdiepte ik me in het vakgebied en gaandeweg besloot ik een online cursus over abstracte fotografie te gaan ontwikkelen. Waarom?

Onontgonnen terrein

Al googelend werd ik bevestigd in mijn idee dat het gebied van de abstracte fotografie nog redelijk onontgonnen terrein is. Vooral hier in Nederland. Soms wel workshops van een halve dag over een deelgebied: abstracte landschapsfotografie of abstracte architectuurfoto’s of abstracte macrofotografie. Maar nergens een cursus die het hele gebied bestrijkt. Een paar artikelen over abstractie in de fotografie. Ik schafte het boek aan van Lyle Rexer, over ‘The Rise of Abstraction in Photography’. Ik werd lid van een internationale Facebookgroep over Abstract Photography met bijna 34.000 leden en voelde me ineens een stuk minder alleen. Hoe leuk om ineens likes op je foto’s te krijgen van mensen uit Japan, India en Lapland. En bedacht dat het echt zin zou hebben om een mooie cursus te gaan ontwikkelen. Online, zodat het internationaal kan zijn.

Op je gemakje, in je badjas op de bank

Intussen is dat ‘experimentje’ flink aan het uitgegroeien. Ik heb zelf een online course gevolgd om te leren hoe je een online course kunt ontwikkelen. En werd in vuur en vlam gezet. Ontdekte alle voordelen van online leren: van het zelf bepalen van het tijdstip, de plaats en het tempo waarin ik wil leren. Iets nog een keer terug kunnen kijken, iets kunnen doorspoelen. De videofilmpjes geven je het gevoel dat je privéles krijgt van een toegewijde docent. Die nooit verkouden is of een kater heeft of langdradig is. Dat is hij of zij natuurlijk wel, maar die opnames halen de finish niet. Dit idee stimuleert mij enorm om er zelf mee aan de slag te gaan.

Alles komt samen

Mijn oude vak, waarin ik jaren trainingen heb ontwikkeld en heb gegeven en mijn nieuwe vakgebied van de abstracte fotografie komen hier samen. Maar er komt ook veel nieuws bij kijken. Van het maken van videofilmpjes tot het zoeken naar abstracte foto’s om mijn verhaal te ondersteunen. Van het maken van presentaties en opdrachten tot het editen van de video’s. Ik heb inmiddels de Academy for Abstract Photography en de Academie voor Abstracte Fotografie opgericht. En ondergebracht bij Teachable, een platform dat software biedt om je eigen online course te maken en aan te bieden. De handelsnamen zijn toegevoegd aan mijn bedrijf en de bijbehorende Facebookpagina’s zijn gemaakt.

Doelgroep en inhoud

Inmiddels heb ik bedacht wat ik graag zou willen overdragen en de doelgroep bepaald.

De training is het meest geschikt voor mensen die al een basisopleiding in de fotografie achter de rug hebben en bekend zijn met begrippen als diafragma, sluitertijd etc. Je haalt er het meest uit als je een systeemcamera of een spiegelreflexcamera hebt, met verwisselbare lenzen. Als je fotografeert in RAW en nabewerkt in Lightroom en Photoshop. Maar ik ben ook heel benieuwd naar je ervaringen met de cursus als je gewoon met je mobieltje of compactcamera fotografeert en als alles dat hierboven genoemd is nieuw is voor je. Je kunt dan onderdeel 5 en 6 (zie hieronder) wellicht niet volledig meedoen, maar je leert evengoed veel!

En in grote lijnen is de opzet van het programma klaar:

  1. Van de realiteit naar abstractie in de fotografie
  2. Uitrusting en mindset (wat heb je nodig?)
  3. Perspectief, compositie, kleurenleer, beeldtaal, contrast, textuur, licht, patronen en structuren
  4. Fotogenieke onderwerpen voor abstractie
  5. Abstractie door cameratechnieken (zoals diafragma, sluitertijd, zoom en focuspoints)
  6. Nabewerken van abstracte foto’s (roteren, uitsnijden, horizon rechtzetten, contrast, kleur versterken, etc)
  7. Jezelf ontwikkelen en groeien

Ik ga een serie videolessen maken, waarin ik je -aan de hand van voorbeeldfoto’s- meeneem in de wereld van de abstracte fotografie. Het wordt een wervelend en inspirerend geheel, afgewisseld met praktijkopdrachten, waar je feedback op krijgt.

Veel werk, maar heel leuk om te doen

Het is veel werk en ik ben er nog lang niet. Streef er naar om het programma begin 2018 klaar te hebben. Ben nu druk bezig met de voorbereidingen voor de Kunst10daagse en in december Artist in Residence bij Atelier Open in Amsterdam. November gaat de maand van de opnames worden. December van het editen.

Het allerleukste eraan vind ik dat ik nu eigenlijk de opleiding aan het ontwikkelen ben die ik zelf graag had willen krijgen en daar leer ik ontzettend veel van. Ben echt studie aan het doen naar allerlei aspecten van abstractie en fotografie. Heb een internationale Facebookgroep voor Abstracte Fotografie ontdekt, waar ik veel inspiratie uithaal. Ben tijdens het fotograferen aan het nagaan wat ik eigenlijk doe, zodat ik straks goed kan uitleggen hoe ik te werk ga.

Testgroep

Er is inmiddels een testgroep van tien personen die meedenkt en mij van feedback voorziet. Wilde het eerst alleen in het Engels doen, maar op basis van de  feedback heb ik besloten om toch ook een nederlandstalige versie te gaan ontwikkelen. Ik wil mijn testgroep graag uitbreiden naar 25 personen, dus er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Om eerlijk te zijn weet ik nog niet goed hoe het testen er uit gaat zien. Was eerst van plan om af en toe een les te maken en die te delen voor feedback. Zit er nu over te denken om toch eerst alle lessen te gaan ontwikkelen en dan pas te delen. Omdat het kan zijn dat er nog dingen veranderen in de volgorde en inhoud tijdens het maken. En omdat ik merk dat ik zelf ook niet zo lineair werk. Er zijn een aantal filmpjes die ik al helemaal op mijn netvlies heb, terwijl ik bij andere filmpjes nog geen idee heb.

Doe je mee?

Wil jij begin 2018 gratis meedoen met deze online course in ruil voor feedback? Meld je hieronder aan onder vermelding van je motivatie of stuur een mailtje naar info@abstaca.com.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren